Weer wat leuks gespeeld: Tikal

Met jouw team van ontdekkers trek je de Jungle van Midden-Amerika in om schatten te vinden en tempels bloot te leggen. Altijd het gevoel gehad dat je in het vorige leven Indiana Jones was? Dan is Tikal misschien wel wat voor jou.

Een potje Tikal begint met een gedeeld basiskamp en een voor de rest leeg bord; de onontdekte Jungle. Als je aan de beurt bent trek je de jungle in en mag je een nieuwe tegel aanleggen. Hierop kunnen gras, templels of schatten liggen. Daarna krijg je 10 actiepunten die je vrij kan verdelen over een aantal actie, bijvoorbeeld het verplaatsten van ontdekkers, het delven van schatten of het blootleggen van tempel niveaus.

Naarmate het spel vordert komt er steeds meer van de jungle bloot te liggen. Het wordt dan wel steeds lastiger om met jouw 10 actiepunten jouw ontdekkers te krijgen waar je ze graag hebben wilt. Gelukkig kan je 2 basiskampen inzetten om jouw ontdekkers sneller over het bord te verplaatsten (denk Pandemic). Erg mooi hoe bij Tikal elk potje weer een uniek speelveld ontstaat.

Wordt er een vulkaan tegel getrokken dan begint er een score ronde waarbij de gedolven schatten en de tempels punten scoren. Tempels leveren alleen punten op als jij de meerderheid met verkenners hebt. Beginnend bij de speler die de vulkaan getrokken heeft mag iedere speler eerst zijn/haar 10 actiepunten uitspelen waarna hij/zij direct de punten telt. Daarna mag de volgende speler acties uitvoeren en ook punten de punten tellen. Dit betekent dat een tempel in de scoreronde voor verschillende spelers punten kan scoren. Daardoor is Tikal een leuk strategische puzzel waarbij je constant moet nadenk over hoe jij jouw 10 actiepunten zo efficiƫnt mogelijk kan gebruiken. Tikal is door dit score mechanisme ook gul met punten en ook als het niet zo lekker gaat heb je toch het gevoel dat je nog meedoet.

Tikal is oorspronkelijk uitgegeven in 1999. Met 20 jaar op de teller niet bepaald meer een jonkie in bordspel land. Leuk feitje, Tikal is het eerste spel in de Mask Trilogy serie (Tikal, Java, Mexica) en is recentelijk opnieuw uitgegeven door de Nederlandse uitgever Keep exploring games, die handig bekende spellen uitgeeft die niet meer te krijgen waren. Voor de nieuwe Tikal zijn de regels nagenoeg hetzelfde gebleven maar de componenten hebben een leuke upgrade gehad. Wij speelden de originele Ravensburger versie.

Al met al een aanrader voor zowel de beginnende als gevorderde speler!

Je kunt Tikal vinden in de Rabenhaupt spellencollectie.

Lijkt je het leuk om het eens te proberen? Kom dan langs op een van onze spellenavonden!

https://boardgamegeek.com/boardgame/54/tikal