Op de jaarlijkse 9-daagse kwakzalver markt van Kakelenburg sta je als kwakzalver je kunsten vertonen. Blijf ingrediënten toevoegen aan je ketel voor maximale punten maar probeer te stoppen voordat jouw ketel ontploft. Hou je van een beetje strategie, geluk en een flinke dosis hilariteit, dan is Kwakzalvers van Kakelenburg zeker wat voor jou.
In een potje Kwakzalvers begint iedereen met een standaard set ingrediënten met verschillende waarden (fiches) in z’n buidel, waaronder plofkruit. Iedereen trekt gelijktijdig fiches uit de buidel en legt deze in zijn ketel. Dit zijn feitelijk velden met oplopende waarden. Des te verder je komt des te beter. Maar pas op, als je meer dan zeven plofkruit hebt getrokken ontploft je ketel met nadelige gevolgen.
Aan het einde van een ronde kijk je hoever jouw ketel gevuld is, en je krijgt hiervoor punten en geld. Met dit geld kan je nieuwe ingrediënten kopen. Er zijn verschillende soorten ingrediënten met bijzondere eigenschappen en waarden. Bijvoorbeeld, als je een paddenstoel pakt, mag je deze, mits er al pompoen in je ketel zit, deze 1 extra veld voorruitzetten. Ingrediënten hebben ook verschillende waarden. Een ingrediënt met waarde 4 is erg prijzig maar mag je direct 4 velden voorruitzetten als je deze uit de buidel trekt. Je moet dus goed nadenken waar je jouw zuur verdiende geld aan uitgeeft.
De nieuwe ingrediënten zorgen ervoor dat jouw ketel elke ronde verder gevuld kan worden. Hierdoor verdien je steeds meer punten en geld, waarmee je nog betere ingrediënten kopen. Hierdoor krijgen alle speler het positieve gevoel dat er bijna altijd vooruitgang is en dat het elke ronde beter gaat.
Het is ook erg leuk dat alle spelers gelijktijdig ingrediënten grabbelen waardoor er geen verveeltijd is. Hierbij kan je elkaar ook erg leuk uitdagen. Je staat allebei bijna op ontploffen en zegt “pak jij er nog een dan doe ik dat ook”.
In de kern gaat het bij het kwakzalvers om risico calculatie. Mocht je dit onzin vinden (“het is altijd 50/50“) of er niet zo goed in zijn, geen groot probleem. Als jouw ketel ontploft zijn de gevolgen te overzien, waardoor spelers niet nodeloos risico’s gaan vermijden. Daarnaast heeft Kwakzalvers een leuk “catch up” mechanisme, achterblijvers krijgen een kleine bonus waarmee ze de volgende ronde met een kleine voorsprong beginnen.
Al met al een erg leuk als tussendoortje voor ervaren spelers en zeer geschikt voor jongere en onervaren spelers. Het is makkelijk uit te leggen en iedereen kan meedoen. Met een speeltijd van 45 minuten blijft er genoeg tijd over het nog eens te proberen of een ander spel te spelen.
Lijkt je het leuk om het eens te proberen? Kom dan langs op een van onze spellenavonden!
https://boardgamegeek.com/boardgame/244521/quacks-quedlinburg