In de categorie ‘uit de oude doos’, brengen we artikelen uit het Rabenhaupt verenigingsblad: de Opé opnieuw uit in digitale vorm. Hier de recensie van Korsar door Willem Barsati uit de Opé van april 2004.
Het was een tijd van rijkdom. Handelsschepen voeren naar kusten vol met specerijen en edelmetalen. Alleen, of in konvooi, om de piraten het hoofd te kunnen bieden. De kapers waren echter goed georganiseerd. Hele vloten konden een volgeladen handelsschip aanvallen, zelfs als dat betekende dat ze strijd moesten leveren met andere piraten.
ln Korsar, een spel van Reiner Knizia en uitgebracht door Nurnberger Spielkarten & Heidelberger Spieleverlag, kun je beurtelings een kaper danwel een handelaar spelen. Elke speler heeft de keuze om een kaart te trekken, of een kaart uit zijn hand te spelen. Dat kan een handelsschip, een piratenschip, een Admiraal of een piratenkapitein zijn. Speelt hij een handelsschip, dan stuurt hij deze op een handelsmissie. De missie wordt volbracht, als het schip een ronde lang onbedreigd gezeild heeft. Dan is de lading veilig in de thuishaven aangekomen. De kapers liggen echter al op de loer…
Andere spelers kunnen op het handelsschip een piratenschip afsturen. Indien hij dat wenst kiest de volgende speler een piratenschip met een van de 4 beschikbare kleuren: groen, blauw, zwart, of rood. Een volgende mag ook besluiten het handelsschip aan te vallen, maar daarvoor moet hij een piratenschip van een andere kleur spelen met een gelijke, of grotere waarde als het al gespeelde schip. De slag is gewonnen als het hoogste piratenschip een ronde lang onbedreigd is. De winnaar pakt het handelsschip en alle piratenschepen die in de zeeslag betrokken zijn op, en legt deze dicht op een stapel bij hem.
De speler die het handelsschip heeft gespeeld, kan steun vragen van een huurling: een piratenschip van een andere kleur dan al in het conflict betrokken is. Dit heeft echter alleen effect als er een schip met een even grote of grotere sterkte wordt gespeeld, als dat niet het geval is, dan wint het sterkste piratenschip, en dat is van iemand anders. Om een piratenvloot te versterken, kan er een piratenkapitein ingezet worden. De speler die hem wil spelen, moet hem op een eigen schip leggen. De kapitein moet van dezelfde kleur zijn als het schip. Er zijn 4 kapiteins in het spel, één per kleur. Het maakt niet uit hoe sterk de schepen van andere spelers zijn, de vloot waarin een kapitein zit is altijd sterker. Speelt een andere speler ook een kapitein, dan geldt deze als hoogste: alleen de laatst uitgespeelde kapitein in een conflict telt.
Als laatste bescherming kan de speler van het handelsschip een Admiraal op het handelsschip uitspelen. Hiermee wordt het handelsschip beschermd tegen alle reeds uitgespeelde piratenkapiteins. Let wel, een piratenkapitein die daarna nog op een piratenschip wordt uitgespeeld, wint van de Admiraal.
Mochten de deelnemende piratenschepen in een zeeslag in evenwicht zijn, dan blijven de kaarten net zo lang liggen, totdat de patstelling opgelost is.
Als de stapel kaarten op is, kan er niet meer getrokken worden in de beurt. Elke speler heeft de keuze om een kaart te spelen of weg te gooien. De weggegooide kaart wordt uit het spel verwijderd en kan dus niet door een andere speler getrokken worden. Handelsschepen kunnen niet weggegooid worden. Het spel eindigt bij de eerste speler die geen kaarten meer in hand heeft. Op dat moment wordt de stand opgemaakt. Iedere speler telt het aantal goudstukjes wat op de door hem veroverde handelsschepen staat bij elkaar op, en trekt daar het aantal goudstukjes vanaf die op de handelsschepen staan die hij nog in zijn hand heeft. De persoon die de meeste goudstukjes overhoudt, wint.
Er is trouwens ook de mogelijkheid om in een team te spelen, dat is bij 6 of 8 spelers, of
indien men dat wil, ook bij 4 spelers.
2-6 en 8 spelers (dus niet met 7 spelers),
Vanaf l0 jaar
Speelduur: +/- 20 minuten
prijs: €6 (opSpiel)
Uitgever: Nurnberger Spielkarten & Heidelberger Spieleverlag