Vorig jaar gingen wij voor het eerst op zoek naar het meest favoriete bordspel van Rabenhaupt van dat jaar. Ook dit jaar zijn wij weer nieuwsgierig naar de top-10. En zeg nou zelf, welke bordspelgek houdt er nou niet van top-10 lijstjes van andere spellenliefhebbers? Deze lijstjes geven vaak inspiratie, maar ook een inkijk in wat iemand of in dit geval onze vereniging graag speelt. Leuk voor leden en het geeft niet-leden inzicht in wat wij spelen. Wij vroegen onze leden wederom naar hun drie meest favoriete spellen die ze het afgelopen jaar hebben gespeeld op de vereniging. 25 Leden lieten hun stem gelden en dit resulteerde in een lijst van 33 spellen. Dit is onze huidige top 10!:
10. Scythe
De doos van Scythe is facinerend en als je deze vervolgens opent zie je prachtige mechs in dieselpunk stijl tevoorschijn komen. Dit alles doet vermoeden dat er een harde wargame in deze doos zit, maar integendeel. Hoewel er wel wat gevochten kan worden in dit spel draait het om het scoren van punten wat op verschillende manieren kan. Het spel is een licht asymmetrische engine builder met area-control mechanismen. Dit redelijk pittige spel kent een grote leercurve waardoor het leuker is om te spelen met mensen die ongeveer op hetzelfde niveau zitten, aldus een Rabenhaupt-lid.
9. Root
Mocht het u ontgaan zijn, spellenvereniging Rabenhaupt vindt zijn oorsprong o.a. bij conflictsimulatie spellen. Pure wargames zijn echter niet vaak meer te vinden op de tafels van Rabenhaupt. Root is een grote uitzondering, maar is daarentegen een asymetrische wargame verscholen onder schattige beestjes en vrolijke kleuren. Het einddoel van dit spel is het behalen van 30 punten, die op verschillende manieren behaald kunnen worden door de vele verschillende facties. Door deze diversiteit is de push-pull strijd gevuld met table-talk, elke keer weer spannend en intrigerend! Cole Wehrle, de designer van Root, is ook nog eens de meest genoemde designer door Rabenhaupt-leden: Oath, Pax Pamir en Arcs vallen alle drie net buiten de top 10 dit jaar.
8. Stone Age
Voor sommigen staat dit spel ook wel bekend als Stenen Tijdperk en is een klassieke worker-placementspel met een twist. Bij Rabenhaupt noemen we deze golden oldie gewoon Stone Age en wordt het vaak uit onze spellenkast getrokken en staat het logischerwijs in onze spellentop 10. Het leuke van het spel is dat je werkers uiteindelijk dobbelstenen worden, die je moet gooien en op andere manieren weer kunt veranderen. Dit spel is uitermate toegankelijk doordat het vanaf minuut 1 duidelijk is wat je moet en kunt doen, maar… hard to master! Probeer maar eens van onze leden te winnen!
7. Oathsworn: Into the Deepwood
Oathsworn is een vreemde eend in de Rabenhaupt-lijst der lijsten. Dit campaignspel werd omschreven als: “Spannend avontuur waarbij je met vier helden het tegen reusachtige monsters moet opnemen.” Dit type spel vindt niet vaak zijn weg naar de tafels van Rabenhaupt, maar toch is hier flink op gestemd. Het verhaalgedeelte van dit spel is elke keer weer anders en het daagt de spelers uit om goed na te denken om ervoor te zorgen dat er een goede uitgangspositie wordt gecreëerd voor het starten van het gevecht. Word je verrast, of initieer jij het gevecht juist? De helden van Oathsworn hebben verschillende rollen tijdens het gevecht en voelen allemaal uniek aan. Daarnaast zijn de bosses allemaal uniek, gestuurd door een eigen deck met kaarten en een supervette miniatuur. De boss wordt naarmate het gevecht vordert ook nog eens steeds sterker. De spelers moeten daardoor goed gezamenlijk hun tactiek bepalen om de bosses te kunnen verslaan en de wereld van Oathsworn een stukje veiliger te maken.
6. Cascadia
Onze top 10 staat veelal vol met complexe en langere spellen en Cascadia is hierop zeker een uitzondering. Elke beurt pak je een tegel met een dier en bouw je een grid van hexagonen. Doordat de scoringskaarten elke keer weer anders zijn, zul je telkens weer een nieuwe strategie moeten bedenken om te kunnen winnen. Dit spel, in al zijn eenvoud en elegantie is zo goed dat het ten opzichte van vorig jaar zelfs een plekje gestegen is in onze top10!
5. Splendor
Aiii… Vorig jaar stond Splendor met stip op nummer 1 in onze spellentop 10 en had het veruit de meeste stemmen. Het afgelopen jaar hebben we het spel aanzienlijk minder op de Rabenhaupt-tafels zien liggen, wat misschien ook verklaart dat het iets gedaald is in populariteit. Splendor is een eenvoudig, snel en leuk engine-builder-spel, waarbij je steeds probeert je tegenstanders voor te zijn: “Reserveer je de edelsteen of verzamel je tot je hem kunt betalen?” Dit zorgt zelfs voor de grootste boardgamegek nog voor een bonzend hart, daarom hoort deze Rabenhaupt Classic zeker in de top 10 thuis.
Nu de aarde steeds warmer wordt, is het transformeren van Mars tot een bewoonbare planeet misschien nog niet zo’n gek idee. Bij Rabenhaupt nemen we dit uiterst serieus, en daarom staat deze engine-builder op plek 4 in onze top 10. Onze leden geven aan dat het spel zelfs na jaren nog leuk blijft door de hoeveelheid opties die ze elke keer weer geboden krijgen; het deck waar dit spel om draait is namelijk immens! Een ander lid zei: “Of je nu wint of verliest, het blijft leuk om het eindresultaat op het bord te zien liggen.”
Wat een toeval, Dune Imperium belandt wederom op plek 3 in onze top 10. Een toeval, denkt u? Natuurlijk niet! Deze deckbuilder, waarin elke ronde weer een gevecht centraal staat, is de ultieme race naar 10 overwinningspunten. Sinds dit jaar is Dune Imperium – Uprising toegevoegd aan onze spellenkast, en mede daardoor zien we het vaak op onze tafels liggen. Als u dit artikel van ons leest, weet u dat plek 3 in onze top 10 niets meer dan logisch is!
2. Istanbul
Nieuw in de Rabenhaupt-top 10 is Istanbul, bijzonder omdat het eigenlijk altijd een populair spel op de vereniging is en zeer toegankelijk. In Istanbul moet je zo snel mogelijk 5 rubies verzamelen, en dit doe je door je toren van assistenten uit te sturen naar verschillende plekken in Istanbul. Deze assistenten moet je wel weer oppikken om ze opnieuw uit te kunnen sturen. Mede door de leuke interactie met andere spelers weet Istanbul in korte tijd een tactisch interessant spel met volop keuzes neer te zetten. De nummer 2-plek voor deze Rabenhaupt-klassieker is dan ook zeker verdiend.
1. Blood on the Clocktower
Sinds een aantal maanden spelen wij maandelijks een avondje Blood on the Clocktower, en pohhh… wat is dat een hit bij Rabenhaupt! Niet voor niets is dit spel veruit het vaakst als meest favoriete spel genoemd door onze leden. De meeste Rabenhaupt-leden prijzen dit spel omdat ze het met veel leden en niet-leden tegelijkertijd kunnen spelen. En wanneer leer je je mede-Rabenhauptleden nou beter kennen, dan wanneer ze moeten liegen en bedriegen?! Dit spel de grotere broer van Weerwolven noemen is een understatement, maar voor meer informatie kun je zeker het artikel “Rabenhaupt plays Blood on the Clocktower” lezen. Special thanks aan onze storytellers, die er elke keer weer een memorabel moment van weten te maken! Houd onze socials en website in de gaten voor data en speel een keer mee!