Uit de oude doos: Brug naar de hemel

In de categorie ‘uit de oude doos’, brengen we artikelen uit het Rabenhaupt verenigingsblad: de Opé opnieuw uit in digitale vorm. Hier de recensie van Brug naar de hemel (“Die Torn Der Welt) uit de Opé van augustus 2010

Ik heb dit spel gescoord tijdens mijn bezoek aan Spiel Essen 2009. Ik wist direct al dat het een topspel was, vooral omdat ik al op diverse spellensites uit Duitsland had gelezen dat veel mensen enthousiast waren over dit spel. Ik heb het spel nu een aantal keren gespeeld en het verveelt nog steeds niet.

Waarom dit een goed spel is probeer ik hier toe te lichten. Je hebt een aantal puur tactische spellen die zeker de moeite waard zijn; maar na verloop van tijd weet je gewoon een vaste tactiek te vinden waarmee je de overwinning naar jouw hand kan zetten. Dan heb ook nog de spellen die geluk en plannen in zich hebben, echter ontdek je vaak na verloop van tijd dat geluk toch een grotere factor speelt. Wat daarin dan jammer is, is dat je je tactiek niet meer kunt bijstellen en dan wordt winnen heel erg moeilijk.

Dan nu het spel “Die Torn Der Welt”, een spel met plan- en geluksfactoren, maar wel zo goed opgezet dat wanneer op een bepaald moment het geluk jou een beetje in de steek laat en je hierdoor je tactiek moet omzetten, dat nog niet betekent dat je kansloos bent voor de overwinning.

Tijdens ieder kapittel (vier in totaal) krijgen alle spelers één keer de beurt om startspeler te zijn. Daarnaast krijg je tijdens het trekken van een kapittelkaart de mogelijkheid extra grondstoffen, geld, kennis van medicijnen, loyaliteit en of vroomheid te krijgen, maar om te bepalen wat iedereen krijgt heeft een ander factor ook nog een grote invloed en dat is de gunstenladder. Op de kapittelkaarten staat ook nog een pijltje en daarmee kun je aangeven hoeveel stapjes de gunstensteen gaat lopen: een behoorlijk paradoxale situatie die het spel keer op keer weer zeer leuk maakt en verrassend. Aan het eind van ieder kapittel moet er voedsel geleverd worden. Dit gaat in de vorm van twee graan. Verder moet men berouw tonen in de vorm van 2 vroomheid fiches en men moet met de  belastingdobbelsteen gooien. Het aantal ogen wat men gegooid heeft moet betaald worden.

Daarnaast heb je ook nog twaalf actiekaarten waarvan je er maar zes mag uitspelen, dus daarin heb je ook nog weer weloverwogen keuzes te maken. Hier wilde ik het even bij laten, mocht je na het lezen van mijn stukje interesse hebben om het spel te willen spelen, stuur even een mailtje/SMS om een afspraak te maken op een zondag.

Spelverloop:  

 Er zijn 4 kapittels (I tot IV) die elk uit 6 rondes bestaan. Voor elk kapittel zijn er 6 gebeurteniskaarten (1 per ronde).

 Elk kapittel stelt enkele jaren voor waar de spelers bouwplannen uitvoeren en zo overwinningspunten (OP) kunnen bekomen.

 Op het einde van elk kapittel moet iedere speler zijn verplichtingen nakomen. Anders verlies je OP’s en krijg je een straf.

 Na kapittel II breekt de pest uit. Door de burgers te verzorgen kunnen ook OP’s bekomen worden.

 Na kapittel IV wint de speler met de meeste OP’ s.

Verloop van een ronde.

Elke ronde heeft het volgende verloop:

 De bovenste gebeurtenis nemen en uitvoeren.

 De gebeurteniskaart plaatsen.

 Inkomen van de spelers.

 Gunststeen verplaatsen.

 Iedere speler speelt een actiekaart.

 Vertaling: Tolkenbureau Lik m’n Vestje.

Groetjes Chris Voornhout